Need help, Garmin 500 playing up

open topic, for anything cycling related.

Need help, Garmin 500 playing up

Postby briztoon » Wed Jan 16, 2013 11:02 am

Hey guys,

Back on the bike this week after time off over Christmas, and for what ever reason my Garmin 500 is playing up a bit. The speedo on it is doubling what ever speed I'm riding at, and occasionally dropping out. Which means it's also showing that I've ridden twice the distance than what I really have. All other functions appear to be working normally, heart rate, cadence, temp, etc.

Can anyone help me?
Image
briztoon
 
Posts: 1237
Joined: Mon Sep 12, 2011 1:15 am
Location: Belmont, Brisbane

by BNA » Wed Jan 16, 2013 11:35 am

BNA
 

Re: Need help, Garmin 500 playing up

Postby wombatK » Wed Jan 16, 2013 11:35 am

Probably an issue with magnetic pickup. Move spoke magnet away from pickup alignment, 500 will then report speed from GPS. Try replacing battery in pickup if you really want the magnet derived speed.,

Sent from my GT-I9100T using Tapatalk 2
WombatK

Somebody has to do something, and it's just incredibly pathetic that it has to be us -Jerry Garcia
User avatar
wombatK
 
Posts: 5248
Joined: Thu Jul 10, 2008 9:08 pm
Location: Yagoona, AU

Re: Need help, Garmin 500 playing up

Postby goneriding » Wed Jan 16, 2013 11:38 am

It might be the battery on the cadence/speed sensor. I've been having a problem where I was losing distance. I turned off the cad/spd and the Garmin defaulted back to the GPS for speed and the problem stopped. Time for a new battery! You might also want to check the spd/cad setup to make sure everything is properly aligned.

I did some reading and found out that the Garmin uses the following order of precedence when assessing speed:
powertap -> spd/cad -> gps.
Image
User avatar
goneriding
 
Posts: 2240
Joined: Thu Nov 15, 2007 3:14 pm
Location: Strathfield

Re: Need help, Garmin 500 playing up

Postby g-boaf » Wed Jan 16, 2013 11:58 am

briztoon wrote:Hey guys,

Back on the bike this week after time off over Christmas, and for what ever reason my Garmin 500 is playing up a bit. The speedo on it is doubling what ever speed I'm riding at, and occasionally dropping out. Which means it's also showing that I've ridden twice the distance than what I really have. All other functions appear to be working normally, heart rate, cadence, temp, etc.

Can anyone help me?


Strava KOMs galore for you! :lol:

I think this is likely the speed/cadence sensor - try a new battery. If that doesn't solve it, then the problem could be the speed/cadence sensor itself (especially if the problem goes when the magnet is removed).
User avatar
g-boaf
 
Posts: 4149
Joined: Mon Sep 26, 2011 6:11 pm

Re: Need help, Garmin 500 playing up

Postby briztoon » Wed Jan 16, 2013 12:23 pm

g-boaf wrote:Strava KOMs galore for you! :lol:


Probably, from todays ride:
Max Speed: 193.3 km/h

No idea where I hit that speed, as it was a pretty flat ride, with a couple of small descents.
Image
briztoon
 
Posts: 1237
Joined: Mon Sep 12, 2011 1:15 am
Location: Belmont, Brisbane

Re: Need help, Garmin 500 playing up

Postby Venus62 » Wed Jan 16, 2013 12:30 pm

briztoon wrote:
g-boaf wrote:Strava KOMs galore for you! :lol:


Probably, from todays ride:
Max Speed: 193.3 km/h

No idea where I hit that speed, as it was a pretty flat ride, with a couple of small descents.


On Saturday when I was stopped for coffee, my Garmin was still reporting my speed as around 20kph and fluctuating. Easy way to chalk up some kilometres. Seems to have corrected itself now.
Venus62
 
Posts: 236
Joined: Wed Dec 05, 2012 11:55 am
Location: Brisbane


Return to General discussion

Who is online

Users browsing this forum: AUbicycles, bernard.carpenter, Bing [Bot], dalai47, johnny99, kenji44, tcdev



Popular Bike Shops
Torpedo 7 Torpedo7 AU
Ground Effect Ground Effect NZ
Chain Reaction Cycles CRC UK
Wiggle Wiggle UK
Ebay Ebay AU

“Bicycles BNA Twitter
“Bicycles BNA Facebook
“Google+ BNA Google+
“Bicycles BNA Newsletter

> FREE BNA Stickers
> BNA Cycling Kit