Bryron Rider 40 setup problems

Workshop tales, trials and disasters.
Maintenance tips, techniques and myths.
Technical discussion, description and outright lies

Bryron Rider 40 setup problems

Postby 4xsama » Sat Jan 19, 2013 6:30 pm

Hi,

I am trying to setup a Bryton 40 but can't get a reading on the monitor.

Cadence and speed magnets are making the receiver flash red and green respectively but for some reason the monitor doesn't display. As I am indoors is there a GPS issue or is there alternatively a mode problem (I am in METER mode).

Cheers
4xsama
 
Posts: 43
Joined: Mon Mar 26, 2012 2:25 pm
Location: Perth

by BNA » Sat Jan 26, 2013 6:37 am

BNA
 

Re: Bryron Rider 40 setup problems

Postby ianK » Sat Jan 26, 2013 6:37 am

Are the speed and cadence sensors switched on? Check settings - sensors. Rescanning the sensors might also sort it out.
ianK
 
Posts: 17
Joined: Sat Jun 02, 2012 9:04 pm

Re: Bryron Rider 40 setup problems

Postby Wal42 » Sat Jan 26, 2013 8:43 am

That's what happened with my 3 month old one before I fixed it permanently with a hammer & bought the other brand starting with G, 16 months down the track & the other one has performed virtually faultlessly. Probably not what you want to hear though.
Wal42
 
Posts: 736
Joined: Thu Jul 21, 2011 7:09 pm

Re: Bryron Rider 40 setup problems

Postby 4xsama » Sun Jan 27, 2013 11:33 am

Wal42 wrote:That's what happened with my 3 month old one before I fixed it permanently with a hammer & bought the other brand starting with G, 16 months down the track & the other one has performed virtually faultlessly. Probably not what you want to hear though.


Yeah, not really. Thanks for the post though. I really like your Avatar
4xsama
 
Posts: 43
Joined: Mon Mar 26, 2012 2:25 pm
Location: Perth

Re: Bryron Rider 40 setup problems

Postby DarrylH » Sun Jan 27, 2013 12:50 pm

Don't ditch it - my Bryton 35 is now 21 months old and still has great battery life.
DarrylH
 
Posts: 440
Joined: Thu Mar 26, 2009 4:33 pm

Re: Bryron Rider 40 setup problems

Postby clackers » Sun Jan 27, 2013 6:02 pm

4xsama, did you check that the sensor has been detected as Ian suggested?

You should see the speed/cadence icons on the display.
User avatar
clackers
 
Posts: 1948
Joined: Mon May 16, 2011 10:48 am
Location: Melbourne

Re: Bryron Rider 40 setup problems

Postby 4xsama » Sun Jan 27, 2013 7:51 pm

clackers wrote:4xsama, did you check that the sensor has been detected as Ian suggested?

You should see the speed/cadence icons on the display.


No. Is there a reboot or format function?

I see the lights flick over at the appropriate times so I guess the reader reads. Whether the sender sends or displayer displays is up in the air.

It's like the light are on but nobodies home.
4xsama
 
Posts: 43
Joined: Mon Mar 26, 2012 2:25 pm
Location: Perth

Re: Bryron Rider 40 setup problems

Postby clackers » Sun Jan 27, 2013 10:41 pm

Take up Ian's suggestion to Rescan. The ID of the sensor should be revealed. If not, change the battery as a first step.
User avatar
clackers
 
Posts: 1948
Joined: Mon May 16, 2011 10:48 am
Location: Melbourne

Re: Bryron Rider 40 setup problems

Postby 4xsama » Mon Jan 28, 2013 6:48 pm

ianK wrote:Are the speed and cadence sensors switched on? Check settings - sensors. Rescanning the sensors might also sort it out.


Fixed. Cheers.

Rescan worked.

Can I load up the odo reading from my Cateye so I don't restart from 0km's.
4xsama
 
Posts: 43
Joined: Mon Mar 26, 2012 2:25 pm
Location: Perth

Re: Bryron Rider 40 setup problems

Postby clackers » Tue Jan 29, 2013 9:06 pm

4xsama wrote:
ianK wrote:Are the speed and cadence sensors switched on? Check settings - sensors. Rescanning the sensors might also sort it out.


Fixed. Cheers.

Rescan worked.

Can I load up the odo reading from my Cateye so I don't restart from 0km's.


Don't think so. But could be wrong.
User avatar
clackers
 
Posts: 1948
Joined: Mon May 16, 2011 10:48 am
Location: Melbourne

Re: Bryron Rider 40 setup problems

Postby beroz » Tue Jan 29, 2013 9:52 pm

Try settings, bike profile,overview, select bike 1 or bike2, odo.

Sent from my HTC One X using Tapatalk 2
beroz
 
Posts: 3
Joined: Sun Dec 02, 2012 3:35 pm

Re: Bryron Rider 40 setup problems

Postby 4xsama » Thu Jan 31, 2013 8:28 pm

beroz wrote:Try settings, bike profile,overview, select bike 1 or bike2, odo.

Sent from my HTC One X using Tapatalk 2


Nope!

IS it just me or does Bryton have pretty crap*y instructions.
4xsama
 
Posts: 43
Joined: Mon Mar 26, 2012 2:25 pm
Location: Perth

Re: Bryron Rider 40 setup problems

Postby clackers » Thu Jan 31, 2013 8:46 pm

4xsama wrote:
IS it just me or does Bryton have pretty crap*y instructions.


They are still crappy, even by Taiwanese standards. :smile:

The Swiss Garmin documentation must surely be better!
User avatar
clackers
 
Posts: 1948
Joined: Mon May 16, 2011 10:48 am
Location: Melbourne


Return to The Shed

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot], Pottsy



Popular Bike Shops
Torpedo 7 Torpedo7 AU
Ground Effect Ground Effect NZ
Chain Reaction Cycles CRC UK
Wiggle Wiggle UK
Ebay Ebay AU

“Bicycles BNA Twitter
“Bicycles BNA Facebook
“Google+ BNA Google+
“Bicycles BNA Newsletter

> FREE BNA Stickers
> BNA Cycling Kit